13Mijn naam is dominee (ds) Joost Schelling, ik ben 37 jaar jong/oud* (doorhalen wat je zelf van toepassing vindt) en sinds 2012 predikant van de Gereformeerde Kerk van Sliedrecht.
Ik ben getrouwd met Jolanda en heb drie dochters van 9, 7 en 1,5 jaar oud. Ik vind het nu al heel lastig dat ik hen straks 3 weken moet missen.
Toch ben ik vol overtuiging en met hun steun begonnen aan dit avontuur. Want met een groep jongeren een bezoek brengen aan een land in Afrika is een avontuur.
En helemaal als je elkaar nog niet zo goed kent of niet weet wat je daar kunt verwachten, daarom ben ik nu al zo trots op deze kanjers.
Mijn eerste contact met Rwanda was in 1997, toen ik 18 jaar oud was en ik was meteen verkocht. De hartelijkheid, de warmte en jossthet oprechte geloof van deze mensen greep mij aan.
Het was ook een bijzondere reis zo’n drie jaar na de genocide. Nog niet alle plekken konden we bezoeken, omdat het nog niet overal veilig was. Gelukkig is dat nu wel anders.
Na die reis ben ik nog 3x terug geweest in Oost-Afrika (Tanzania en Oeganda), steeds met een werkvakantie, altijd in een groep.
Ik heb daar ook geweldige Nederlandse vrienden aan over gehouden.
Afgelopen voorjaar leek mij de tijd rijp om te bezien of het ook mogelijk zou zijn hier een werkvakantie op te zetten. Dat is gelukt, mede dankzij de inspanning van een aantal vrijwilligers uit de gemeente.
Ik hoop dat de jongeren de kans zien om door in contact te komen met een totaal andere wereld meer te ontdekken over hun eigen geloof, hun eigen leven en hoe wij hier samenleven.
Destijds heeft het mijn kijk op de wereld enorm beïnvloed, door alleen al te ervaren hoe ongelofelijk rijk en welvarend wij hier eigenlijk zijn.
Maar ook hoe rijk en tevreden de mensen daar zijn als ze hun geloof kunnen uitdragen en met een onophoudelijke gastvrijheid de deur wagenwijd voor ons open zetten.
Mijn droom is dat de jongeren anders terugkomen, dan dat ze weg gegaan zijn en daardoor als (meer) betrokken mensen op God en hun medemens in de wereld zullen staan.
…..oh ja, en natuurlijk hier en daar met elkaar een hoop plezier zullen maken.