Ik ben Jirre, 17 jaar en zit in mijn laatste jaar van het VWO op De Lage Waard. Samen met mijn zusje Sifra zal ik ook mee gaan naar Rwanda komende zomer.
Toen ik in de kerk zat en er voor het eerst werd gesproken over een ‘eventuele jongerenreis naar Rwanda in de zomer van 2016′, keken mijn ouders gelijk naar mij. Maar zo snel als dat zei het wisten, wist ik het niet. Rwanda, wat is dat dan voor land? Hoe werkt zo’n reis, is het wel een leuke groep? Deze en nog veel meer vragen kwamen in mij op.
Na wat meer info te hebben gezocht en geënthousiasmeerd door de verhalen van Rita Verboom (die er zelf al eerder is geweest) heb ik besloten om mee te gaan, simpel weg omdat ik zo’n kans als deze niet voorbij zou willen laten gaan.
Ik ben benieuwd naar de cultuur die we daar aan zullen treffen, de mensen en de leefomstandigheden van hen. Wij leven hier ruim in het Westen, wat in schril contrast staat met het dagelijks leven daar. Ook lijkt het me leuk om met de jongeren daar te praten. Leeftijdsgenoten die net als ik plannen hebben voor later, jongeren die in de basis eigenlijk precies het zelfde als ons zijn.

Hetgeen ik het meest tegenop zal zien, is de cultuurshock. ’s Ochtends (of welk moment van de dag het dan ook zal worden) stap je in het vliegtuig in je vertrouwde omgeving, amper 10 uur later stap je uit op een onbekend vliegveld in een onbekende stad in een onbekend land dat ligt in een voor mij nog onbekend continent. De reis die begint zodra je land zal nog wel veel langer duren dan het 10 uur stil zitten in een vliegtuig.
Ook wat betreft het geloof hoop ik er veel te leren. Hier in Nederland is het tegenwoordig steeds minder een regel en meer een uitzondering als je geloofd, in tegenstelling tot in Rwanda. Ik ben benieuwd hoe de jongeren daar naar het geloof, de kerk en God kijken en in hoe verre dat verschilt van hoe wij dat hier gewent zijn.
Voor het zo ver is, zullen we nog veel acties moeten ondernemen om er uberhaupt heen te kunnen. Hier heb ik erg veel zin in, en verwacht nu al dat het een erg gaaf project zal gaan worden! 🙂