‘Jongeren leren van ’t echte leven in Rwanda’

EVEN VRAGEN AAN – Joost Schelling
Zestien jongeren uit Sliedrecht steken deze zomer bijna 3 weken de handen uit de mouwen in Rwanda. De reis, georganiseerd door de Gereformeerde Kerk Sliedrecht in samenwerking met Kerk in Actie, is pas in de zomer, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. Dominee Joost Schelling (37) is een begeleider.
DANIËLLE MOELIKER

Wat doen jullie in Rwanda?
,,We bezoeken een jongerenproject en maken dan echt mee hoe zij daar leven. Het is geen kwestie van een school bouwen en weer vertrekken. We ervaren hun dagelijkse leven. We gaan mee stenen hakken in een steenfabriek, werken op het land en helpen mee bij Mwana Ukundwa. Dat project verzorgt activiteiten die jongeren een toekomst geven. Denk dan aan hulp bij het opzetten van een eigen bedrijf of vaardigheden leren in een naaiatelier. Ook bezoeken we kerken waar we vanuit de regio Dordrecht al 27 jaar contacten mee onderhouden.’

Wat leert de jeugd hiervan?
 
,,Die komt in een andere wereld terecht. De jongeren worden even uit hun comfortzone gehaald. Zo is er niet altijd stromend water en lang niet altijd elektriciteit. Bovendien is er een cultuurclash. Ze zien mensen die het met minder moeten doen en hier niet zichtbaar onder lijden. Bovendien vinden wij het belangrijk om te ontdekken wat geloof daar betekent en hoe ze er in hun leven invulling aan geven.”

Vind je zo’n werkbezoek een aanrader voor de jeugd?
,,Absoluut. Je leert zo veel over de wereld, de ander en vooral over jezelf.”

Wat doen jullie de komende maanden?
,,We hebben zo’n 20.000 euro nodig voor ons verblijf. Daarom houden we diverse acties. We verkopen nu speculaaspoppen, bezorgen straks kerstkaarten en openen volgend jaar een restaurant.”
 
Uit: AD De Dortenaar – 27-11-15