GK Sliedrecht

Kerkdienst in Mwirute

Zondag 14 augustus

01.00: Onze laatste nacht van het Summercamp in Huye. Eindelijk ligt iedereen in bed, maar dat betekent niet dat het stil is in de ‘etalage’-kamer van de meiden. Die kletsen namelijk zelfs in hun slaap gewoon door. Ik (Conny) slaap bijna als ik Lieke iets hoor vragen in haar slaap, Samira geeft gewoon antwoord, terwijl ook zij slaapt en even later doet ook Merel nog een duit in het zakje… De volgende morgen weten de dames natuurlijk van niks en zijn razend nieuwsgierig waar zij het zoal over gehad hebben: Ik verklap niets!

De wekker ging al vroeg vandaag, we worden om 06.30 aan het ontbijt verwacht, want het is de bedoeling om 07.00 te vertrekken naar Mwirute waar we om 10.00 in de kerk verwacht worden.

Het gaat natuurlijk weer op z’n Afrikaans: De kokkin weet nergens van en er is nog niets voorbereid voor het ontbijt. We helpen maar even een handje en zijn nog niet eens zo gek laat klaar. Nu begint het grote wachten op onze chauffeurs Polycarpe en Martin.  Die verschijnen pas na 08.00 – grrrr moesten we daar nu zo vroeg voor op?!!! Snel worden alle koffers en tassen in de auto’s gepropt en daar gaan we… helemaal deftig in onze zondagse kerkkleding (jurkjes en lange broeken met overhemd).

Groot is de verbazing als we 2 ½ uur later opeens voor de kerk van Remera staan. Foutje van Polycarpe: Oeps, snel gekeerd en door naar Mwirute, de klok wijst dik 11.00 aan als we eindelijk arriveren. Ondanks dat we veel te laat zijn is de ontvangst van Pastor Justin en de gemeente allerhartelijkst. De (best wel grote) kerk zit stampvol en het is er dan ook behoorlijk heet. Als we ooit nog eens een cadeau willen geven aan de kerk van Mwirute zouden een paar plafondventilators beslist een goed idee zijn! Wij krijgen een ereplaats voorin de kerk. Helaas hebben we door onze te late aankomst het optreden van het jongerenkoor gemist, maar er blijft nog zat over om van te genieten aan zang en dans en we ontkomen er ook niet aan dat we weer mee moeten dansen. Persoonlijk voel ik me echt een lompe boerin tussen al die swingende Afrikanen! Dan komt voor mij de vuurdoop: het voorlezen van de brief van de Nederlandse uitwisselingscommissie in het Frans. Pffff, en dat voor zo’n volle kerk!!! Gelukkig gaat het zonder al te veel  blunderen en moeten tussendoor onze jongeren zich voorstellen, zodat ik weer even op adem kan komen.

IMG_3110

Hierna treedt het ouderenkoor op en dan zijn wij aan de beurt met “Lees je bijbel bid elke dag”. Dit doen we in verschillende talen en met handgebaren en “King of Kings and Lord of Lords” met veel handgeklap. Dit valt zeker bij de kinderen goed in de smaak.

Dan is het de beurt van Pastor Joost, hij houdt zijn preek over Zachëus in het Engels en een tolk vertaalt dit naar het Rwandees. Hierdoor duurt alles wel 2 keer zo lang als normaal en in combinatie met de hitte krijgen verschillende ouderlingen (die hier echt oud zijn) het zwaar te verduren en vallen al kwijlend in slaap. Nu begrijpen we waarom de dominees hier steeds zo knetterhard “HALLELUJA” roepen tussen de preek door, dat is natuurlijk om al die slapende ouderlingen weer bij de les te krijgen!

Nieuwe film (12).Film_Snapshot

Na de preek worden ons de cadeaus van de gemeente Mwirute overhandigd: Joost krijgt een houten bordje met de tekst: ”Dank voor de watertank”, Inge en Emma krijgen ieder een bordje met: “Dank voor het dak” en ik krijg een bordje met “Dank voor de Partnerschap”. Alle jongeren krijgen ook nog een armbandje met “Jesus loves you”. Als klap op de vuurpijl krijgen we nog een foto van het jongerenkoor (verschillende leden hiervan waren erbij op Summercamp). Ook onze groep staat op deze foto erbij. Helaas is deze foto zo uit zijn verhouding getrokken dat zelfs Gerlinda (die toch echt reuze slank is) eruit ziet als een Afrikaanse big mama. Tevens zitten er bij overhandiging al twee grote scheuren in het glas, maar dat boeit niemand hier.

DSC_9762

Nu volgt de collecte en voor iedereen die geen geld heeft is er de mogelijkheid om toch bij te dragen d.m.v. het aanbieden van bijvoorbeeld fruit, zoals bananen of een papaja, die dan per opbod gelijk in de kerk verkocht worden. Gerlinda en ik beleven een stressmoment, want ik ben vanmorgen bij het inladen van de auto’s vergeten de tas met onze cadeaus apart te houden en die moeten zo overhandigd worden. Gelukkig vinden we de desbetreffende tas snel tussen alle bagage, onder het toeziend oog van zeker 100 kinderen die om ons heen drommen en zijn we op tijd terug in de kerk voor de overhandiging van onze groepsfoto en de pakken speculaas, die we voor de jongste kinderen meegebracht hebben.

Intussen is het dik 13.00 en begint de kerk langzaam leeg te lopen. Er is blijkbaar geen vaste eindtijd, dus als je het zat bent dan vertrek je gewoon! Om een uur of 13.30 is de dienst voorbij en gaan we de speculaas uitdelen aan de jongste kinderen. Sommige slimmerds komen wel drie keer langs, maar dit hebben we al snel in de gaten. Hierna krijgen we een lunch aangeboden die we in de kerk opeten. Na het eten wordt er nog een officieel bedankje uitgesproken en krijgt Joost de papaja overhandigd die bij de collecte per opbod verkocht was. Deze heeft hij vervolgens weer geschonken aan een arm gemeentelid. Vervolgens gaan we in optocht en onder grote belangstelling van de lokale jeugd het toiletgat opzoeken van Pastor Justin.

IMG_3106

Ook gaan we nog op de foto op de plaats waar over twee weken de watertank waarvoor wij het geld bij elkaar gebracht hebben gebouwd zal worden en dan is het echt tijd om afscheid te nemen van al die lieve mensen en van de jongeren uit Mwirute die er op Summercamp bij waren.  Na het gebruikelijke gesteggel over wie in welke auto gaat, vertrekken we dan eindelijk om ongeveer 15.45  richting Kibuye – Lake Kivu. Onderweg is het echt Nederlands weertje: Het regent! Het is een rit van ongeveer drie uur langs heel veel bochtige wegen door een prachtig Afrikaans landschap. Het is donker als we aankomen in Sainte Marie Lodges, waar iedereen die dat wil een kamer met douche en wc voor zich alleen krijgt. Oh wat een verrukkelijke luxe!!! Na een lekkere maaltijd gaan de meesten vroeg naar hun mandje met het  heerlijke vooruitzicht dat ze pas om 08.30 de volgende morgen aan het ontbijt hoeven te verschijnen. YES…uitslapen!!!!!

Het was een dag met heel veel indrukken:

-De blijdschap van de mensen en hoe bijzonder dat zij het vonden dat wij daar waren. – Hun pure geloof – Hun kinderlijke vertrouwen in God: ”In de kerk word je niet gestoken door een beest” – De vrolijkheid en de dans –  Borstvoeding geven tijdens de dienst – Voor het zingen de kerk uit – kwijlende ouderlingen – En niet te vergeten: Gerlinda met heeeeel brede heupen!