Zoals u gemerkt heeft hebben we de afgelopen week helaas geen berichten kunnen plaatsen. Dit heeft aan de ene kant te maken met het feit dat we tot gisteren zeer beperkt internettoegang hebben gehad, en anderzijds met een gebrek aan tijd. We zullen hier per dag een korte samenvatting geven van onze belevenissen. De uitgebreidere verslagen volgen later.

Donderdag 11 augustus

De tweede dag van het summer camp stond in het teken van Rwanda. We begonnen de dag met een bezoek aan de bananenplantage, waar we (na kort wat onkruid gewied te hebben) een uitleg kregen over de plantage en de diverse soorten bananenplanten. ’s Middags waren we uitgenodigd om een concert bij te wonen van diverse koren uit de regio. In de avond werd er een toneelstuk opgevoerd door de Rwandezen, waarin zij een traditionele bruiloft uitbeeldden.

Vrijdag 12 augustus

Waar de donderdag in het teken stond van Rwanda, was vrijdag Nederland aan de beurt. Na een Hollands ontbijt met onder andere bruin brood en hagelslag volgde er een presentatie over het Christendom in Nederland en Europa. ’s Middags werd er een wandeling door het dorp gemaakt. Vervolgens werd er onder leiding van Conny een heerlijke hutspot bereid en geserveerd als avondeten, om de Rwandezen kennis te laten maken met de Hollandse keuken. In de avond was er tijd voor een presentatie over de Nederlandse cultuur. Door middel van een toneelstuk waarin een normale schooldag van een Nederlands meisje werd uitgebeeld, werd er geprobeerd om iets van onze cultuur over te brengen naar Afrika.

Zaterdag 13 augustus

Het summer camp werd afgesloten met de viering van de 21e verjaardag van stichting Mwana Ukundwa. De deelnemers van het kamp liepen samen met andere groepen mee in een mars door het stadion, vergelijkbaar met de opening van de Olympische Spelen. Vervolgens konden we vanaf de tribune de speeches en optredens van diverse bekende Rwandezen volgen. Alles vond plaats in het Kinyarwanda, dus veel hebben we er niet van meegekregen. Hoogtepuntjes waren een traditionele Rwandese dansgroep en de speech van onze eigen dominee Joost. ’s Middags werd er afscheid genomen van de Rwandese jongeren van het summer camp. De dag werd in stijl afgesloten in een restaurant waar zowaar een vorm van pizza werd geserveerd, wat velen van ons zeer konden waarderen.

Zondag 14 augustus

De zondag werd voor het grootste gedeelte doorgebracht in onze partnergemeente Mwirute. De kerkdienst werd bijgewoond, we brachten zelf twee liedjes ten gehore en er werden cadeaus uitgewisseld. Na de lunch volgde een moment waar velen naar uitgekeken hadden: we vertrokken naar het Kivumeer waar we de volgende dag vrij zouden zijn.

Maandag 15 augustus

Een heerlijke dag aan het Kivumeer werd afgetrapt met een boottocht naar een eiland in het meer. Na de top van het eiland te hebben bereikt konden er mooie plaatjes geschoten worden van het fantastische uitzicht. In de middag werd er (door sommigen nog heel ver) gezwommen, en de dag werd ’s avonds afgesloten met een potje ‘Weerwolven’.

Dinsdag 16 augustus

Op dinsdag werd de tweede partnergemeente bezocht, Mbati. Ondanks dat we bijna twee uur te laat arriveerden werden we geweldig onthaald door de gemeente, waar men overduidelijk dolblij was met onze komst. Na een (voor Rwandese begrippen) korte kerkdienst en een lunch werd de plaatselijke school bezocht, waar we over aandacht van de kinderen niet te klagen hadden. ’s Avonds keerden we terug naar het verblijf in Kigali.

Woensdag 17 augustus

Na een heel vroeg ontbijt vertrokken we woensdagochtend richting het Akagera Park in het oosten van Rwanda voor een safari. Hoewel we de leeuwen en olifanten hebben gemist konden er veel dieren worden vastgelegd op foto of video.