Vrijdag 12 augustus

Het is half twee ‘s ochtends, de dag is net begonnen, maar de atmosfeer op de slaapzaal is gespannen. Gedurende de afgelopen avond is het terrein van het kamp ‘versierd’ met wat stoelen en rollen wc-papier. Ook zijn diverse deuren gebarricadeerd, dichtgeplakt met ducttape of is de klink ingesmeerd met vaseline. Dit volledig volgens de Hollandse kamptraditie. Het belangrijkste onderdeel van de traditie is echter om een gedeelte van de groep op een uiterst vroeg tijdstip op een uiterst luidruchtige manier te ontdoen van hun slaap. Om half vijf gaat Emma af en bereidt de groep zich voor op de verrassing voor onze Rwandese kampgenoten. De sfeer is gespannen, omdat niemand weet of deze actie gewaardeerd zal worden. Om kwart voor vijf zijn ze niet meer te houden en stormen ze schreeuwend (“Overal waar we heengaan”) de slaapzaal in terwijl Conny buiten de wacht houdt. Nadat de Rwandezen van de schrik bekomen zijn besluiten ze dat het hele idee hilarisch is. De manager ziet de humor er niet van in en verzoekt de volgende slaapzaal maar met rust te laten om “de buurt niet te storen”. Al met al toch een geslaagde actie. Het enige waar geen rekening mee gehouden was is dat ze de met vaseline ingesmeerde deurklinken toch echt zelf voor de eerste keer zouden moeten gebruiken…

20160812_001326

De dag zelf staat volledig in het teken van Holland. We beginnen de dag met een Hollands ontbijtje bestaande uit bruin brood met hagelslag, ontbijtkoek en chocomel. Een zeer welkome afwisseling na dagenlang ontbijten met wit brood en omelet. Sommige Rwandezen vinden vooral de halgelslag maar raar: veel te zoet. Een aantal schraapt subtiel de hagelslag van de boterham om vervolgens een kaal sneetje bruin brood als ontbijt te nemen. Na het ontbijt houden dominee Joost, Thijmen, Saskia, Roel en Sifra hun presentatie over de beleving van het geloof in Nederland en Europa. Het idee dat er in een Nederlandse kerk rock- en popmuziek gespeeld wordt wekt veel verbazing onder de Rwandese jongeren. Ook snappen ze er niks van dat het bij de EO Jongerendag in het stadion zo donker is, en kunnen ze er met hun hoofd niet bij dat mannen oorbellen dragen. Aan het eind van de ochtend stond er nog een presentatie over de Tweede Wereldoorlog gepland, maar vanwege gebrek aan tijd besluiten we maar om die te cancelen. Zo flexibel zijn wij.

IMG_3013

De middag begint goed met een Hollands bord patat met mayonaise. Daarna staat er voor de groep een wandeling op het programma. Een gedeelte blijft achter om onder leiding van Conny een overheerlijke hutspotmaaltijd voor te bereiden voor die avond. Ook deze maaltijd zorgt voor verbazing onder de Rwandese jongeren. Sommigen scheppen drie keer op, maar anderen zijn dolblij als er later nog een pan bruine bonen wordt geserveerd. Voor de ‘Hollanders’ is het heerlijk om na bijna twee weken weer een keer de smaak van rookworst te kunnen proeven.

IMG_3040

’s Avonds krijgen we de kans om als groep een presentatie te houden over het dagelijks leven in Nederland. Dit gebeurt door middel van een toneelstuk waarin een dag in het leven van schoolmeisje Samira wordt uitgebeeld. Op school komen diverse vakken voorbij waarin de Nederlandse cultuur verder wordt toegelicht. Zo wordt er bij aardrijkskunde gevraagd hoe ver Sliedrecht onder de zeespiegel ligt en krijgen we bij maatschappijleer alles te horen over het Nederlandse koningshuis. Het hoogtepunt is een gymles van juf Emma, compleet met warming-up en Unox-mutsen voor iedereen. Ook worden er diverse typisch Hollandse lekkernijen uitgedeeld als drop, speculaas en beschuit met muisjes. De meeste vallen in de smaak, maar de drop zorgt toch voor sommige fronsende gezichten. Als de ‘leerlingen’ in de lessen zich ook nog eens beginnen te misdragen en meester Wiebe de klas niet meer onder controle kan houden is de hilariteit compleet.

IMG_3003

Na een drukke dag en nog veel geklets in de slaapzaal zoekt iedereen zijn bed op. De volgende ochtend zal ze echter een grote verrassing te wachten staan…